Wednesday, 25 April 2012

RENDANG AYAM TOK SHAM - UMMI YASMIN

Bahan-bahan :
1. 4 ekor ayam dipotong kecil
2. Serai 15 batang (A)
3. Lengkuas 1 ibu jari (A)
4. Halia 1 ibu jari (A)
5. Kerisik 1 cawan mug (lagi banyak lagi sedap)
6. Santan 2 bijik kelapa
7. Daun kunyit 10 helai - hiris halus2 nipis2
8. Kunyit hidup 1 ibu jari (A)
9. Buah keras 5 ketul (A)
10. Cili giling (Cilibo) - ikut tahap kepedasan yang diingini
11. Garam & Gula secukup rasa
12. Serbuk ketumbar sikit
13. Bawang merah 30 biji (A)
14. Bawang putih 10 biji (A)
15. Bunga lawang, kayu manis




Catatan : Santan 2 biji kelapa = 700g

Cara-cara :
1. Kisar (Blend) semua Bahan A. Asingkan Bawang - jangan campur dengan yang lain-lain.
2. Lumur ayam dengan sedikit kunyit & garam. Goreng sekejap sampai keluar air hanyir ayam. Jangan sampai terlebih masak (overcooked).
3. Tumis Bawang dengan serbuk ketumbar, bunga lawang, kayu manis.
4. Bila sudah naik bau, masukkan bahan-bahan A yang telah kisar. Biarkan ia sebati. (Api kecil).
5. Kemudian, masuk cili giling (cilibo).
6. Bila dah nampak sebati & sejati kuah tu, masukkan ayam , santan dan kerisik.
7. Perlahankan api, masak selama 1 jam lebih sampai isi ayam terkeluar dari tulang.
8. Last sekali tabur daun kunyit dan gaulkan dengan ayam.

Dipetik dari www.resepimin.blogspot.com
(dengan menterjemah sebahagian ayat)

No comments:

Post a Comment